Turism

Turism

 

 

 

 

Centrul de promovare turistică şi marketing al localităţii Geaca

 

 

 

                         Avem plăcerea să vă prezentăm  Centrul de promovare turistică şi marketing al localităţii Geaca prin care dorim să vă arătăm atât atracţiile turistice din arealul comunei Geaca şi împrejurimi, posibilităţile de agrement şi relaxare, precum şi variantele de cazare în această zonă.

 

 

 

Amplasare:
Centrul Turistic se află amplasat lângă sediul Primariei, în centrul comunei Geaca

Scop:

  • Centrul își propune să promoveze zona turistică Geaca, împreună cu localităţile limitrofe Cătina, Cămărașu, Mociu, Suatu și Pălatca.
  • De asemenea,  are rolul de a oferi servicii de informare și îndrumare a turiștilor români și străini care doresc să viziteze și să cunoască frumusețile naturii, tradițiile, obiceiurile, precum și monumentele religioase și istorice.
  • Centrul oferă posibilitatea unităților turistice din zonă, atât cele de cazare cât și de alimentație publică, să-și prezinte  serviciile pe care  le oferă turiștilor, prin înscrierea gratuită în baza de date a centrului și promovarea acestora pe acest site.

Descoperiți farmecul acestor meleaguri
îmbogățite de pitorescul lacurilor ce dau o notă deosebită traseelor din zonă!


Memento:
Primăria şi Consiliul Local al comunei Geaca au derulat şi realizat acest proiect: “Centrul de promovare turistică și marketing – Localitatea Geaca”, proiect finanţat cu fonduri nerambursabile de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), măsura 313:  Încurajarea activităților turistice.

 

 

Atracţii turistice – Comuna GEACA

Salba de lacuri 

Geaca-Lacul Geaca1Lacul Geaca I

Pe terenurile comunei se află o parte din salba de lacuri ce alcătuiesc “Complexul de lacuri de pe Valea Fizeşului”, o adevărată bogăţie datorată fenomenelor naturale şi amenajărilor hidrotehnice.

Salba de lacuri este un loc de atracţie pentru turişti, care la sfârşitul săptămânii se relaxează aici pescuind, făcând baie, plajă şi plimbări cu barca.

 

Pădurea Legiului

Padurea-LegiuluiPadurea Legiului – Ghiocei

Amplasată în mijlocul păşunii din localitatea Geaca la 300 metri de lac, unde primăvara înfloresc cel mai devreme ghioceii care sunt o atracţie totală întinzându-se până în mijlocul păşunii.


Rezervaţia zoologică Legii

boul-de-baltaBoul de Baltă (Buhaiul de baltă)

Este situată pe valea Legiului la sud de satul cu acelaşi nume, care în prezent este o zonă de importanţă naţională cu valoare ştiinţifică deosebită, aici întâlnindu-se foarte multe specii de păsări şi plante, renumitul “bou de baltă “. Această rezervaţie a fost declarată zonă protejată prin Decizia Consiliului Judeţean Cluj nr.147/1994. Pentru suprafaţa de 23,9 ha a rezervaţiei s-au instituit reglementări severe care constau în principal în interzicerea activităţilor privind pescuitul, vânătoarea, recoltarea şi arderea stufului, săpături, arături şi păşunat.


Pădurea Lacului

Laleaua PestritaLaleaua Pestrita

În pădurea numită Pădurea Lacului pe raza comunei Geaca se găseste o plantă rară numită bibilica (Fritillaria Megeagris), plantă cu bulb,  având o floare mare de 3-5 cm, de culoare violetă, pătată sub forma unei table de sah,  înfloreste în martie – aprilie –plantă ocrotită ca monument al naturii.  Trebuie precizat că este o plantă otravitoare, bulbii acesteia conţin un alcaloid puternic.

 

Castelul Béldy

Castel-Beldy-GeacaCastel-Beldy-Geaca

Castelul a aparținut familiei Béldy, stabilită în zonă în secolul al XIX-lea.  Akos Béldy (1846-1932), membru al familiei Béldy, a deținut rangul de prefect al Clujului între 1888 și 1905, motiv pentru care s-a mutat aici cu familia, ridicând castelul.
În 1880 a fost ridicat edificiul, în stil neoclasic, cu elemente de arhitectură populară. Intrarea este flancată de coloane dorice, care susțin terasa cu parapet metalic.
Interiorul clădirii este distrus, scările spre subsol și etaj fiind ambele nepracticabile.

 

 

 Biserica din lemn “Cuvioasa Paraschiva”


Geaca-Lacu-Biserica de lemn3
Este situată în satul Lacu, datează din anul 1771, păstrând pictura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei şi până în prezent. Biserica deţine o carte şi patru icoane din lemn care fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

 

 

Casa satului (Faluház) – satul Legii

Lacu-Casa Satului (Faluhaz)Casa satului (Faluház) – satul Legii

 O casă ţărănească de mai bine de o sută de ani a fost transformată într-un mic muzeu popular de catre comunitatea maghiară din satul Lacu. Într-o cameră se  pot regăsi obiecte tradiţionale, nelipsite în trecut din casa fiecărui ţăran ardelean: cufere şi piese de mobilier pictate, obiecte de ceramică şi de uz gospodăresc. În cealaltă cameră se află o mică bibliotecă, televizor şi calculator donate de localnici.

 

Biserica reformată – satul Legii


Geaca-Legii-Biserica reformata
Este situată în satul Legii şi datează din anul 1449, păstrând pictura, sculptura şi arhitectura neschimbate de la ridicarea ei până în prezent.

 

 

Monumente istorice


Geaca-Legii-Monument
In satul Legii, aproape de centrul comunei Geaca, remarcăm monumentul istoric ridicat în memoria celor căzuţi în primul  război mondial.

De asemenea, în satul Sucutard, în intersecţia cu drumul spre Pălatca, se afla un monument istoric înălţat tot pentru eroii din primul război mondial.Geaca-Sucutard-Monument

 

 

Galerie Foto

Înapoi