Sărbători locale

 

Și în comuna Geaca, ca în toate zonele din Transilvania s-au păstrat încă vii obiceiurile satului.

Sărbătorile de Crăciun și cele de Paște sunt cele mai importante, fiind păstrate și transmise din generație în generație până în zilele noastre.

 

De Paște se mai păstrează tradiția de vopsire a ouălor, sacrificarea mielului, mâncăruri specifice acestei sărbători cum ar fi: drob de miel, tocănița, mămăliguța, cozonaci, a doua zi de Paște feciorii merg la udat.

De Rusalii se iese în ,"țărână", se binecuvintează câmpul și se sfințește apa.

 

O altă tradiție este  împreunatul oilor, primăvara când se stabilește plata pentru îngrijirea oilor și cantitatea de lapte ce i se cuvine fiecărei gazde. Pentru alungarea strigoilor, pentru ca oile să dea lapte se păstrează tradiția  îmbrăcării unui tanar în "Papalugara" (mascarea acestuia cu vlăstare tinere din pădure, de obicei crengi de salcie, încât să nu fie recunoscut de ozlașii turmei, până la intrarea în strunga oilor, acesta este păzit de cei care au îngrijit peste zi oile, fiind demascat apoi în strungă).

 

Cu această ocazie se mai păstrează și obiceiul udatului. La sărbătoarea "Sfântul Gheorghe" din 23 aprilie se păstrează obiceiurile:  "urzicatul" și "strigatului din deal", feciorii din sat se împart în două cete și la lăsarea întunericului, se urcă pe două dealuri opuse, aprind focuri mari, de obicei roate de cauciuc pe care în timp ce strigă (cetele strigă una la alta toate evenimentele importante care au avut loc în viața tinerilor necăsătoriți din sat în decurs de un an de zile) le rostogolesc la vale.

 

În ultima duminică a lunii iulie în localitatea Sucutard a avut loc prima ediție a sărbătorii "Fiii Satului", privind realizarea și refacerea unei legături mai strânse între locuitorii și fiii acestui sat plecați peste hotare sau alte localități din țară.

 

De asemenea în comuna Geaca se poate găsi o bibliotecă comunală care are un fond de carte de 5800 de volume și aproximativ 300 de cititori activi dornici sa-și îmbunătățească cunoștințele de cultură generală.

 

Pe plan sportiv, comuna dispune de două terenuri de sport, unul în localitatea Geaca și unul în localitatea Sucutard, care sunt într-o stare buna și pe care se mai joacă fotbal Duminica.

 

Pe plan spiritual în comuna Geaca reprezentative sunt cultele ortodox, reformat și adventist. Bisericile sunt în număr de 11 în total, câte una ortodoxă în fiecare sat și 4 reformate în satele Geaca, Lacu, Legii și Puini. Pe lângă acestea în satul Geaca există și o biserică adventistă.

Înapoi